dinsdag 21 mei 2013

Spreekwoordelijke stilte: ‘onder een hoedje te vangen’





















Een spreekwoord dat je waarschijnlijk niet dagelijks gebruikt. Hoewel de uitleg echter zo gewoon mogelijk is. En ga je over de betekenis nadenken, denk je al heel ver te komen. Mispoes.

Ben jij stil, rustig en zo mak als een lammetje. Dan is de kans groot dat jij onder een hoedje te vangen bent. Weet je het nu? In eerste instantie zat ik meteen aan een goochelaar te denken. Je weet wel, zo’n gast die denkt slim te zijn door een konijn uit zijn hoed te toveren. Je ruikt vast zelf ook al een aroma van jaloezie om deze laatste zin hangen. Want ook ik zit elke keer maar weer met grote verbazing te kijken hoe het hun elke keer lukt. Maar even terug naar mijn verhaal. Dit was de eerste associatie met het spreekwoord. Totaal verkeerd bleek achteraf.

Want wat het wel betekend. Dat volgt nu. ‘Onder een hoedje te vangen’ betekend kalm en mak zijn. Ofwel als persoon, dier of elk ander leven wezen hier op deze aardkloot een rustig en beheerst wezen blijkt te zijn. Het spreekwoord is afkomstig van een gebeurtenis van vroeger. Waar vogels altijd moeilijk te vangen waren. En probeer dit nu niet thuis uit, want na het proberen te vangen van die duiven op de dam zing jij waarschijnlijk niet meer zo vrolijk: sjalalalie, sjalalala. Maar een uitgeputte vogel die is wel makkelijk onder een hoedje te vangen. Deze is mak, tam en verroert niet veel vinnen, of in dit geval vleugels, meer.

Nu je er waarschijnlijk even over nagedacht hebt, klinkt het ook logisch ook. Ik hoorde je ‘ohja’ al van verre vallen. Want een wild wezen valt natuurlijk niet zo gemakkelijk onder een hoed van zo’n 20 vierkante centimeter te vangen. Kijk goochelaars, dat zou pas een truc zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten