dinsdag 14 mei 2013

Spreekwoordelijke stilte: 'een muurbloempje zijn'





















Iedere klas heeft er een. Een meisje of jongen die wat stilletjes in de hoek zit. Iemand die niet de aangeboren genen heeft om ergens in uit te blinken. Iemand die de behoefte niet heeft om door iedereen als beter gezien te worden. En hoe noemen we zo iemand dan? Inderdaad een muurbloempje. Maar waarom een muurbloem? En wanneer ben je er een? Deze week in Spreekwoordelijke Stilte, de volledige uitleg over het spreekwoord: ‘een muurbloempje zijn’.

Je bent stil, een beetje afzijdig en hoeft niet perse op te vallen. Ho, wacht! Herken je jezelf hierin? Toegeven is moeilijk he! Maar dit zijn de meest voorkomende eigenschappen van een persoon die in de Nederlandse volksmond ‘een muurbloempje’ genoemd wordt.

Raar eigenlijk. Een verlegen persoon vergelijken met een, toch eigenlijk best, opvallend bloemetje. Want inderdaad, het blijft niet bij een benoeming van een stil persoon. Het is nog een mooi stukje groen ook. Een muurbloem laat zich zien in verschillende opvallende kleuren als: rood, oranje en geel. Dat is toch wel een tegenstelling met de zogenaamde ‘grijze muis’ die vaak ook met de benaming gekoppeld wordt. Maar waarom worden deze mensen dan wel zo genoemd?

Een muurbloem staat erom bekend dat ze af en toe bloeien. Net iets anders dan ‘normale’ bloemen, laat deze zich niet heel vaak van zijn of haar mooiste kant zien. Zo lijkt deze bloem gros van de tijd niets los over zijn of haar uiterlijk. Het is een verlegen bloem.

Het spreekwoord wordt al wat langer gebruikt, maar heeft zijn betekenis nooit aangepast. Ook vroeger waren meisjes of jongens die zich niet opvallend uitte al gauw bestempeld met de benaming: muurbloem. Vooral bij de schoolfeesten, werden mensen die geen date hadden en dus langs de kant stonden i.p.v. dansen, neergezet als een bloem. Een bloem die in dit geval letterlijk tegen de muur stond.

Tegenwoordig wordt het begrip ruimer gebruikt. Je bent niet alleen een muurbloempje wanneer niemand met je wilt dansen. Ook als je je al even net iets stiller gedraagt dan de rest, is de benaming muurbloempje niet weg te denken. Verhef je even je stem niet of heb je even wat tijd voor jezelf gepland. Schrik dan niet wanneer andere drukke, extravagante mensen je bestempelen met de term muurbloem.

In het eerste opzicht misschien geen leuke benaming om je aan vast te knopen, maar na het lezen van deze post hopelijk iets minder erg. Want ook muurbloemen kunnen opvallen en stralen. Anders waren de bloembladen van dit stukje groen, wel grijs geweest.

Muurbloempjes, jullie mogen er wezen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten