donderdag 9 mei 2013

'Silence I kill you'

Ik noem een pop, de voornaam Jeff en een uitspraak die luid: ‘Sillence I kill you’. Valt het kwartje al? Natuurlijk doet het dat, want nog geen 3 jaar geleden was deze act te zien op alle buizen in Nederland. Ik heb het natuurlijk over Achmed the Dead terrorist. Dat skelet waar buikspreker Jeff Dunham zo gemakkelijk zijn hand achter in steekt.


Mocht je deze buikspreker, en zijn kunststoffen maatje, niet kennen, dan mag je er toch wel vanuit gaan dat je de afgelopen jaren erg diep onder een steen hebt geleefd. Een lange tijd geleden was deze act namelijk het gesprek van de dag. Of moet ik zeggen de uitspraak van de dag. Want vast ook in jouw naaste kring vrienden, familie of bekenden gierde iedereen het uit, wanneer die altijd grappige grapjas de woorden: ‘Silence I kill you!’ uitsprak.

Maar deze, van kunststof gemaakte, terrorist kan zonder buik van Jeff Dunham toch echt niet spreken. Het kunststof werd echter grandioos tot leven gebracht door deze fijne man. Maar wat gek eigenlijk, niet? Iets wat niet leeft, toch leven in blazen. Via een voorwerp dat niet de mogelijkheid heeft om geluid te produceren, toch communiceren. Wat een geweldige vondst.

Buikspreken. Een kunst die, zoals het woord al zegt, vooral om het gebruik van de buik gaat. Wat oefenen hier, en een hand in de kont van een pop daar. Zie zo, een buikspreek act is geboren. Zo zie je maar weer, ook stilte kan spreken.

Voor de steenbewoners of lachebekken onder ons, hier nogmaals het beroemde filmpje van
onze dode vriend Achmed.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten